top of page

A „KincsesHáz” Pannon Ifjúsági Népfőiskola 2014-től végzi tevékenységét Taliándörögdön. Népfőiskolánk alapítója és fenntartója a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért (KÖSZI). 2017. októberében az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft. és a Lakitelek Alapítvány jóvoltából aláírásra került azon együttműködési megállapodás, melynek köszönhetően ma már a Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózat előkészítői között tevékenykedünk és igyekszünk sokoldalúan szolgálni a nemzeti megújulás XXI. századi programját.

A felnőttképzés vidéki környezetben megvalósuló, hagyományokon alapuló formája a népfőiskola, amely közművelődési keretek között, a korszerű tudásátadás módszereinek és eszközeinek felhasználásával szervezi a vidéki lakosság képzését, formálja szemléletét.

Népfőiskolánk az ismeretbővítés mellett a közösségteremtést tartja legfontosabb feladatának. Speciális célcsoportunk az ifjúsági korosztály, így kiemelt feladatunknak tarjuk a fiatalok értékalapú közösségfejlesztését. Ez mellett természetesen az élet minden szakaszára és a tevékenységek széles körére kiterjesztetten igyekszünk segíteni az önképzési folyamatokat.

Munkánkkal igyekszünk hozzájárulni a Kárpát-medencei népfőiskolák rendszerének hosszabb távon elvárt társadalmi hatásaihoz: „Korszerű nemzeti önismeret – tehetséggondozás – egyéni, és közösségi sikerélmények – vonzó közéleti és politikai stílus megerősödése - hitéleti élmények és karitatív képességek fejlesztése – a szegény sorsú családok gyermekeinek iskoláztatása – hagyományőrző attitűd erősödése – szellemi, gondolkodási igényesség, az élethosszig tartó tanulás képességének elmélyítése – a térségi szerveződés új, helyi erőket mozgósító bázisainak létrejötte.”

Veszprém Megyei Értékek Háza

2014.07.25 - 2014.08.23. között került megrendezésre a Veszprém Megyei Értékek Tára elnevezésű kiállítás a Művészetek Völgye ideje alatt. A programra a Dörögdért Ifjúsági Egyesület pályázott a HUNG-2014-B felhívásra, „Veszprém megyei értékek tára kiállítás és rendezvény” címmel. Szakmai partnerei a megvalósításban a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány és a KÖSZI voltak. Az értékőrök bemutatkozásán túl a látogatók megismerkedhettek a megye első 14 megyei értéktárba került értékével, valamint bekapcsolódhattak az értékőr munkába, az Éltető Völgy alkotóinak, termelőinek meginterjúvolásába, a felvett anyagok vágásába, és az elkészült filmek esti megtekintésébe. A kiállítás nem arra a 10 napra szólt, azóta is működik Taliándörögdön, a „KincsesHáz” Pannon Ifjúsági Népfőiskola és Értékek Házában.

Párhuzamosan zajlott a KÖSZI „Veszprém megyei értékek tára – ifjúsági bázis”  projektje, melyet a Vidékfejlesztési Minisztérium/ HUNG-2014.B/ A nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására felhívásra nyújtott be. A projektből megalakult az értékőrök bázisa (a hálózat működtetésének segítésére), létrejött egy adatbázis Veszprém megyéről: mely településeknek van már értéktára, és milyen értékeket emeltek már be az értéktárba. A KÖSZI 1 fiatalt foglalkoztatott (és sok önkéntest) a projekt megvalósítása során. A hosszú távú cél, hogy Veszprém megye minden településről lehessen bemutatni valamit - akár tárgyiasult, akár virtuális módon -, ami felkelti a látogatók érdeklődését. A munka azóta is folyik.

bottom of page