top of page
DSC_0100 (3).JPG
DSC_0016.JPG
DSC_0012 (2).JPG
DSC_0083.JPG

 

Korlenyomat – Taliándörögd kincsei

 

 

A „Korlenyomat – Taliándörögd kincsei” elnevezésű mintaprojekt a „Cselekvő Közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” (EFOP-1.3.1-15-2016-00001) országos program keretében valósul meg, melynek gazdája a Szabadtéri Néprajzi Múzeum (SZNM) – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK). A projektet a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért (KÖSZI) szervezet koordinálja.

A projekt célja, hogy Taliándörögdön a lakosság bevonásával és aktív részvételével létrejöjjön a település korlenyomata. A korlenyomat egyik fő egységét a falukönyv alkotja, amely tartalmazza a helyi családok, vállalkozások és civil szervezetek fotóit, illetve tudásukról, készségeikről egy rövid leírást. Az információk felgyűjtésére közösségi interjúzás – kérdőívezés – formájában került sor, melynek előkészítésében nagy segítségünkre volt a budapesti Néprajzi Múzeum, mint szakmai partner. A korlenyomat egyik legjelentősebb innovatív bevonási eszköze a családfotózás volt, melynek keretében a településen élő családokat és elszármazott rokonaikat fényképeztük le házaik előtt. Az így készült fotókból és a kérdőívek alapján elkészített learásokból készült el a Falukönyv tartalma. A kérdőívezés és a fotózás során 25 fő önkéntes segítette a KÖSZI munkáját, 10 különböző helyi vagy környékbeli szervezet, illetve intézmény képviseletében – köztük szakmai partnerünk a sümegi Kisfaludy Sándor Emlékház 4 diákot és egy szakembert biztosított a terepmunkához.

A könyv 2018. július 7-én került bemutatásra a helyi közösség számára, egy a helyi tudásokra, készségekre koncentráló kiállítással fűszerezve, melyre 24 helyi alkotó hozta el saját kézzel készített vagy felmenőitől örökölt nagy becsben tartott tárgyait. A falukönyv a „KincsesHáz” Pannon Ifjúsági Népfőiskola épületében – a KÖSZI-ben – kapott helyet, melyet az ide látogatók szabadon megtekinthetnek a Művészetek Völgye ideje alatt is. A kiállítás keretében 167 fotó, 82 db tárgy és a Falukönyv tekinthető meg.

A Falukönyv minden évben bővítésre kerül az újszülött gyermekekkel, a beköltöző családokkal, az új vállalkozásokkal, a civil szervezetek új tagjaival és a település életének nagy jelentőségű történéseivel. A könyv a 2018-as év pillanatképét mutatja, mely a nyári időszak során kiegészítésre kerül a helyi vállalkozásokkal és civil szervezetekkel, illetve a továbbiakban minden évben folyamatosan vezetve lesznek benne a rendezvények, események és a település jelentősebb történései. A projektben való részvételt a településen fellelhető 270 háztartásból 156 vállalta, illetve a nyári időszak folyamán további 13 család csatlakozik majd a kezdeményezéshez. A fotózás esetében ez az arány kissé másként alakult – a Falukönyvben szerepelni kívánók közül 111 családról készítettünk fotókat, míg a fennmaradó 45 esetében kizárólag lakóházuk szerepel a képeken.

 

A projekthez tartozó dokumentumok

bottom of page