Fiatalok és lelkesek. Helybeliek és nagyon elszántak. Szinte mindent tudnak, és szeretnének itt maradni.

Pontosabban ott maradni, ahol születtek és fiatal felnőtté váltak. De nemcsak beszélnek erről, hanem a tettek mezejére léptek.

Kik ők?

Hát az értékőrök…

A 2019-es év az értékőrök világában

SZÖVEG

KIADVÁNY

Dörögdi Ízek Szakácskönyv

59211544_1196567250503844_9134175204023468032_n.jpg
 

2019. november
 

ÉrtékPiramis társasjáték adaptáció

Szőc

 

Szigetvári Értékőr Program

2019.11.-12.

Otthonról Haza Program

Az első alkalommal- szokásunkhoz híven- ismerkedtünk egymással, a tevékenységünkkel és magával az Értékőr hálózattal. A fiatalok idegenvezetésével bejártuk a város majdnem minden szegletét. Néhány jó tanáccsal láttuk el őket az értékek dokumentálásával kapcsolatban. A következő alkalommal pedig még mélyebben beleástuk magunkat az értékek felkutatásába.

 

2019.08.28.
 

Értékőr Hálózat bemutatkozása

Sümeg

 

2019.07.08.-14.

Kovászna megyei
Értékőr Program

Erdélyből, Kovászna megyei településekről látogatott el hozzánk egy csapat fiatal, akiket a tábor során igyekeztünk elindítani az Értékőrök rögös, de annál több izgalmat rejtő útján. Felfedezték Taliándörögd értékeit, megismerték a hungarikumok és értéktárak rendszerét, elsajátították a fotózás és videózás alapjait, hogy otthon dokumentálhassák saját kincseiket. Nagyon hálásak vagyunk, hogy ilyen kreatív és lelkes fiatalokat fújt felénk a szél, bízunk benne, hogy otthon is folytatják a munkát és még sokszor sokfélét hallunk rólunk

Taliándörögd

 

Értékőr Mesterképzés

Taliándörögd

2019.06.28.-07.03.

mesterképzés
press to zoom
mesterképzés
press to zoom
mesterképzés
press to zoom
mesterképzés
press to zoom
mesterképzés
press to zoom
mesterképzés
press to zoom
mesterképzés
press to zoom
mesterképzés
press to zoom
mesterképzés
press to zoom
1/2

Immár második alkalommal volt szerencsénk egy szűk hetet együtt tölteni olyan fiatalokkal, akik már évekkel ezelőtt bekapcsolódtak az Ifjúsági Értékőr Hálózatba, de nagy örömünkre ránk találtak eddig számunkra ismeretlen érdeklődök is. A mesterképzés során arra teremtünk lehetőséget, hogy különböző műhelyeken mélyebb gyakorlati és elméleti tudást sajátítsanak el a résztvevők. Idén a fafaragásba, a gyümölcsfeldolgozás menetébe, és a hímzésbe kóstolhattunk bele, mindezek mellett a Néprajzi Múzeum munkatársaitól hallgattunk lenyűgöző előadást, a játékműhely keretében játszva tanultunk, Halimbán meglátogattuk a gyógynövénykertet és mindenki nagy örömére a Balatoni strandozás sem maradt el. Mindezt egy remek táncházzal koronáztuk meg kedd este. Ismét egy értékes csapattal töltöttünk el egy értékes hetet.

60338865_1207348719425697_4555847281756078080_n.jpg
 

2019.06.17-22.

KincsesKlub Tábor

Taliándörögd

Taliándörögd aprónépének jórésze velünk táborozott a KÖSZI-bázison. A foglalkozásokat településünk értékei és a hungarikumok köré építettük fel, valamint foglalkoztunk a mindenkit érintő globális problémával, a "szemét-üggyel" is. A kertészkedésre is jutott időnk, sok időt töltöttünk a szabadban. Péntek este a hagyományokhoz hűen szalonnasütést rendeztünk, melyre meghívtuk a szülőket, testvéreket is, majd részt vettünk a Szent Iván-éji túrán, melynek úticélja az Imári-domb volt. Késő este, barangolásunk végeztével, kezdetét vette a pizsi-parti a padlástérben: sokakat már nem kellett ringatni...
Köszönjük szépen a segítő kezeket, melyeket e mozgalmas héten kaptunk! Mindig öröm valami újat megismerni, s itthon még jobban otthon lenni.

 

Értékőr Szabadegyetem

Taliándörögd

2019.05.31.-06.03.

Május 31-én az Értékőr Szabadegyetemmel nyitottuk meg a nyári szezont, és erre az alkalomra az időjárás is többé-kevésbé alkalmazkodott hozzánk. Beszéltünk az értékőr hálózat és a hungarikum mozgalom jelenlegi helyzetéről, jobbnál jobb példákat hallhattunk az ország különböző pontjairól érkező értékőröktől, és egykori értékőrökkel találkoztunk, akik meséltek nekünk arról, hogy a hálózat és az értékőr tevékenység hogyan hatott az életükre, hol tartanak jelenleg. Kis csapatunkkal esténként bekapcsolódtunk a kapolcsi Bondoró fesztiválba, és szombaton legnagyobb örömünkre részt vehettünk a taliándörögdi Ficergő játszótér avatásán. Nagy pillanatokkal kezdtük a júniust!

2176fdnfsmpfdsojpg.jpg
 

2019. május-november
 

Értékek Iskolája

Műhelysorozat

 

III. Taliándörögdi Értékek Ünnepe

2019.04.27.

Harmadik alkalommal gyűltünk össze kedves kis falunkban a KÖSZI-bázis előtt, hogy a település értékeit megünnepeljük, újakat avassunk és együtt legyünk. Idén sem apróztuk el a programokat . A korábbi évekhez hasonlóan most is volt Szakácsműhely a helyi civilekkel. Kibővítettük és új köntösbe bújtattuk a Veszprém Megyei Értékek Házát, ahol helyet kapott Margit néni, dörögdi keramikus kiállítása is, akinek tevékenységét-a helyi fiatalok javaslatára- ezen a napon avattuk értékké. "A dörögdi asszonyok főzőtudománya" is bekerült az értéktárba, amelyet a Dörögdi Ízek szakácskönyv bemutatásával együtt ünnepeltünk. A gyerekek tűzoltó versenyen, mesebarangoláson és interaktív értéktúrán vehettek részt. Az SZM tagjainak közreműködésével fát ültettünk a készülő játszótér területén. Aki eddig nem látta, az megtekinthette a Korlenyomat kiállításunkat, valamint a KincsesKlubos gyerekek munkáiból is berendeztünk egy kis sarkot. Fellépőink jobbnál-jobb műsorokkal varázsolták el a résztvevőket, amelyet egy rövid táncházzal zártunk. Örömmel észleljük, hogy értékeink kifogyhatatlanok

57267640_1189779867849249_3912970873174228992_n.jpg
 

2019.04.06.
 

Zoboralja Értékfeltáró Kollégium

Felvidék - Alsóbodok

 

ÉrtékPiramis társasjáték adaptáció

Pusztaszabolcs

2019. február-március

"Anyukám mondta..." Vicces szójátékok, pörgős játék és sok nevetés jellemezte tegnapi találkozónkat a pusztaszabolcsi fiatal csapattal és felnőtt segítőikkel. Az ÉrtékPiramis Társasjátékunk helyi adaptálásában résztvevőkkel véglegesítettük a játékhoz tartozó kérdéseket, s az ezekhez kapcsolódó kirakósokat. A játék kiállta az alfatesztet, így a pusztaszabolcsi nagyközönség is láthatja a fiatalok és segítőik munkájának gyümölcsét!

 

2019.02.09.
 

Értékőr Hálózat bemutatkozása

a Vámosi Lencse- és Hurkafesztiválon, Nemesvámoson

 

KincsesKlub +

Taliándörögd

A KincsesKlub felsőssé cseperedett tagjait KincsesKlub+-ossá avattuk. Ez alkalomból felvertük sátrainkat a Baksa hegyen, szalonnát sütöttünk, játszottunk és sokat nevettünk. Szerencsére az eső elkerült bennünket, reggel pedig csodaszép látványra ébredtünk!
Üdv a klubban, kedves "pluszosok"!

kincsesklubplusz
press to zoom
kincsesklubplusz
press to zoom
kincsesklubplusz
press to zoom
kincsesklubplusz
press to zoom
kincsesklubplusz
press to zoom
kincsesklubplusz
press to zoom
1/1