top of page

X. Patakmeder tisztítás

2015-ben jubileumi alkalom volt, március 28-án, Nagyvázsonynál eredő vázsonyi Séd, Pulától már Eger pataknak nevezett patak mentén a szabadnappal nem törődve, önkéntes munkával segédkezett 6 településről újra 69 fiatal és természetet szerető felnőtt. A patak partján élő ifjú és felnőtt rászánt egy szabad szombatot és “hajlandó volt” gyönyörű környezetben, jó társaságban, jó hangulatban, fontos és hasznos természetvédelmi munkát végezni, amelyet ráadásul gyors és látványos siker jutalmazott. A program célja felszámolni a tél és a viharok okozta károk egy részét a vázsonyi Séd-patak mentén (elsősorban szemétszedés) Nagyvázsonytól Monostorapátiig. A nap folyamán 62 zsák szemetet szedtek össze a résztvevők.

A patakmeder tisztítási programot a KÖSZI (Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért) szervezet koordinálta. Településeken a KÖSZI tagszervezetei a nagyvázsonyi „Fekete Sereg” Ifjúsági Egyesület, a Pulai Ifjúsági Klub, a monostorapáti Extázis Ifjúsági Szervezet valamint a Vigántpetend Jövőjéért Alapítvány a polgármester úr vezetésével, a kapolcsi Polgárőr Egyesület, Dörögdi Ifjúsági Egyesület fiatalajai Taliándörögdönszorgoskodtak. A munka végeztével, az idei évben mindenkit Taliándörögdön a KÖSZI bázison találkoztak a fiatalok. A nagyvázsonyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnök asszonya Fekete Seregönkénteseivel palacsintát sütőt a dörögdi fiatalok szabadtéren paprikás krumplit főztek. A jól megérdemelt ebéd után elkészítettük a szokásos csoportképet. A munkálatokhoz a zsákokat az önkormányzatok biztosították, majd a megtelt zsákokat a hétfőn a települési önkormányzatok elszállítottak. A települések hulladékgyűjtőibe. Tíz évvel ezelőtt Breuer Lászlóval, Sumival, a Pangea Egyesület elnökével közösen szervezte a Fekete Sereg először ezt a programot. Sumi sajnos már csak lélekben lehet velünk, de föntről nézve biztos ő is örül, hogy mivé is lett közös ötletük… Ezen a napon egy kicsit az ő emlékének is szeretnének tisztelegni az ifjú természetbarátok.

Ez a munka is jó példája lehet az összefogásnak. A hat település fiataljainak, felnőttek többsége már 17 éve Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért (KÖSZI) néven egyesületet alapított, s dolgoznak együtt rendszeresen. A szövetség tagszervezetei szívesen vállalták a környezetvédelmi munkát a víz és föld napja közötti időszakban, egy közös, több települést megmozgató értékes programban. Hisz róluk elmondhatjuk, ők nemcsak beszélnek, hanem tesznek is valamit a természetvédelemért fiatalosan és vidáman.

Kandikó Rita

Az programról szerkesztett videó az oldal alján =>

bottom of page