top of page

Mesterségek - 

- Kerekasztal beszélgetések a Kincsházban

2015. február és március hónapban a Közép–dunántúli Szövetség az Ifjúságért (KÖSZI) kerekasztal beszélgetés sorozatot szervezett az Éltető Balaton-felvidékért Egyesülethez LEADER- Együttműködésben az Éltető Balaton-felvidékért intézkedésre benyújtott projekt keretében Taliándörögdön. Az alkalmak célja az volt, hogy különböző mesterségeket mutassunk be a vidéken való megélhetés témakörében, hiteles mesterekkel. Célcsoportunk elsősorban az ifjúság volt, de a programok nyitottak voltak minden korosztály számára. Több alkalommal is előfordult, hogy az idősebb korosztály is jelen volta beszélgetéseken. A beszélgetések célzott kérdésekkel kezdődtek, jó hangulatban teltek és kötetlen beszélgetésekbe torkolltak.

 

Hat alkalomból álló előadás sorozatunkon vendégeink voltak: Egly Márk és Lepold Antal borászok, Stumpf Zoltán kőműves mester, Tóbel János polgármester, kistermelő, falusi vendégasztal működtető és Sövényházi Balázs polgármester, aranykalászos gazda, gazdasági és vidékfejlesztési mérnök, Orbán Tibor erdőmérnök, Resperger Roland autóvillamossági szerelő, vállalkozó és Hoffner Tamás elektrotechnikus a  Valeo Auto Elektric Kft. Hungary cég alkalmazásában, Kandikó Rita a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület elnöke és Szendrei Szilárd, a Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület elnöke.

 

Vendégeink által betekintést nyerhettünk a vidéki élet nyújtotta lehetőségek tárházába, előnyeibe és esetleges hátrányaiba. Minden egyes előadás más-más üzenetet közvetített, de alapjaiban mégis megegyezett, miszerint bármilyen szakmát is választunk, minél alaposabban „ássuk bele” magunkat, folyamatosan képezzük magunkat, ismerjük meg a korszerű technikákat, miközben őrizzük a vidékre, saját tájegységünkre jellemző hagyományainkat.  Így képesek vagyunk napra készek maradni, versenyképessé válunk, és könnyen megteremthetjük egzisztenciánkat. Ez nem magányos feladat, mivel kis közösségekben élünk, ezáltal hatással vagyunk a körülöttünk lévőkre is.

Megtudhattuk azt is, hogy érdemes hosszú távra tervezni. A kisebb sikerek összeadódnak, így biztonságosabban és könnyebben célba érhetünk. A precíz és pontos, gondos munka is meghozza gyümölcsét vállalkozóként is, alkalmazottként is, hiszen vidéken inkább működik a „szájról-szájra marketing”. Az emberek egymásnak tovább adják a mester, szerelő, szakember nevét, címét, így a vállalkozó hosszú időn keresztül biztos munkához juthat, és büszkeséggel tölti el munkája. Érdemes kisvállalkozóktól vásárolni élelmiszert a nagy áruházak termékei helyett, hisz a gazdának érdeke, hogy minőségi, akár csúcsminőségű terméket adjon el. A jó gazda gondossága pótolhatatlan.

 

 A felelősségteljes döntés bizonyos helyzetekben elengedhetetlen, főleg akkor, ha ez egész környezetünkre és hosszú időre kihat, nemzedékeken is túlmutatnak hatásai. Fiatal alkalmazottként is fontos a megbízhatóság, a készségesség, az érdeklődés és a jó kommunikáció, ahhoz, hogy megbecsüljenek és komolyan vegyenek minket. Végül hallhattunk a civil szervezetek munkájáról, a közösségért való munkálkodás fontosságáról, a külföldi tapasztalatszerzés jelentőségéről, önfejlesztő hatásáról, és hogy milyen eredményeket adhat a világra való nyitottság.

 

Mindannyiunk, fiatalok és idősebbek számára egyaránt nagyon hasznosak voltak ezek a kerekasztal beszélgetések. Biztosak vagyunk abban, hogy minden hallgató számára elhangzott egy-egy mondat, ami neki szólt, lendületet adott saját helyzetének alakításhoz, jobbá tételéhez.

Ezúton is köszönjük meghívott vendégeinknek, hogy eljöttek, megosztották velünk élményeiket, tapasztalataikat, őszintén, kendőzetlenül válaszoltak kérdéseinkre!

 

Lak Annamária

bottom of page