top of page

Patakmedertisztítás

 

Immár kilencedik alkalommal, április 5-én, Nagyvázsonynál eredő vázsonyi Séd, Pulától már Eger pataknak nevezett patak mentén a szabadnappal nem törődve, önkéntes munkával segédkezett 6 településről újra 60 fiatal. A patak partján élő ifjúság rászánt egy szabad szombatot és "hajlandó volt" gyönyörű környezetben, jó társaságban, jó hangulatban, fontos és hasznos természetvédelmi munkát végezni, amelyet ráadásul gyors és látványos siker jutalmazott.

 

A program célja felszámolni a tél és a viharok okozta károk egy részét a vázsonyi Séd-patak mentén (elsősorban szemétszedés) 

Nagyvázsonytól Monostorapátig. A nap folyamán 32 zsák szemetet szedtek össze a résztvevők.  A patakmeder tisztítási programot a KÖSZI (Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért) szervezet koordinálta. Településeken a KÖSZI tagszervezetei a nagyvázsonyi „Fekete Sereg” Ifjúsági Egyesület,  és Roma Nemzetiségi Önkormányzat a Pulai Ifjúsági Klub, a Kapolcsi Kapocs Ifjúsági Egyesület és a  Roma Nemzetiségi Önkormányzat a monostorapáti Extázis Ifjúsági Szervezet valamint a vigántpetendi Nap Kör Alapítvány, és a taliándörögdi Dörögdi Ifjúsági Egyesület tagjai, szorgoskodtak. A munka végeztével, az idei évben mindenkit Kapolcson a Kulturális Egylet Központjában találkoztak a fiatalok.

 

A nagyvázsonyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnök asszonya és a Hátszél Tanoda diákjai szabadtéren pincepörköltet főztek. A kapolcsi Kékabroszosok sütöttek tönkölybúzás lepényt, krumplis pogácsát is ihattunk házi málna és bodza szörpöt is. A jól megérdemelt ebéd után a fiúk fociztak a lányok a Nők a Balatonért Egyesület elnök asszonyától, Szauer Rózsától tanulhattak a vegyszermentes háztartásról.

 

A munkálatokhoz a zsákokat az egyesületek és az önkormányzatok biztosították, majd a megtelt zsákokat szinte a hétfőn a települési önkormányzatok elszállítottak.. 

 

Kilenc évvel ezelőtt Breuer Lászlóval, Sumival, a Pangea Egyesület elnökével közösen szervezte a Fekete Sereg először ezt a programot. Sumi sajnos már csak lélekben lehet velünk, de föntről nézve biztos ő is örül, hogy mivé is lett közös ötletük... Ezen a napon egy kicsit az ő emlékének is szeretnének tisztelegni az ifjú természetbarátok.

 

Ez a munka is jó példája lehet az összefogásnak. A hét település fiataljainak többsége már 16 éve Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért (KÖSZI) néven egyesületet alapított, s dolgoznak együtt rendszeresen. A szövetség tagszervezetei szívesen vállalták a környezetvédelmi munkát a víz és föld napja közötti időszakban, egy közös, több települést megmozgató értékes programban. Hisz róluk elmondhatjuk, ők nemcsak beszélnek, hanem tesznek is valamit a természetvédelemért fiatalosan és vidáman.

 

Kandikó Rita

 

A 2014-es patakmedertisztításról készűlt kisfilmet itt tekinthetiek meg:

bottom of page