top of page

Fiatalok a vidékért - a vidék a fiatalokért

„Fiatalok a vidékért – a vidék a fiatalokért” – konferencia Taliándörögdön, 2014. március 26-án szerdán, 10.30 órai kezdettel.

 

A konferencián való részvétel ingyenes, azonban a visszajelzés a részvételi szándékról fontos!

 

A konferencia részletes programja a csatolt meghívóban található!

 

 

Frissítve: 2014.03.26 - A konferencia után..

Nagy érdeklődés mellett, és nem szokványosan zajlott a "Fiatalok a vidékért - a vidék a fiatalokért!" című konferencia Taliándörögdön, a Közösségi Házban 2014. március 26-án, szerdán.

 

A konferencia fővédnökségét és megnyitását - hangsúlyozva a téma fontosságát - Lasztovicza Jenő országgyűlési képviselő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke vállalta fel. Már érkezéskor szokatlan látvány fogadta az érdeklődőket, az ifjúsági szervezeteket bemutató pavilon előtt műanyag flakonok és dobozok álltak halomban, hogy felhívják a figyelmet az Együtt a Jövőért Halimbán (EJHA) szemléletformáló tevékenységére. Akinek volt kedve, segíthetett a flakonok „tiprásában”, összepréselésében, mint ahogy tette ezt Majzik Balázs Főtanácsadó, aki az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Ifjúsági Főosztály képviseletében érkezett, egyrészt, hogy megismerje a térség ifjúsági tevékenységét, másrészt, hogy a résztvevők kerekasztal-beszélgetés keretében szót válthassanak a 2014-2020-as időszak ifjúságpolitikai elképzeléseiről.

 

A pavilon alatt aztán halimbai gyógyteát, valamint Tótvázsonyból és Hidegkútról érkezett sváb ételeket kóstolhattunk. A következő meglepetés a teremben ért bennünket, ahol nem asztal, projektor, és vetítővászon állt a széksorok előtt, hanem egy ifjúsági közösségi színtér vonta magára a tekinteteket.

A konferenciát „levezető” helyi fiatal, Stumpf Rebeka kérte fel a település vezetőjét, Mohos József alpolgármestert a résztvevők köszöntésére, majd Lasztovicza Jenő országgyűlési képviselő urat, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnökét a konferencia megnyitására.

 

A köszöntő és megnyitó gondolatok után hirtelen tele lett a színpad a térség ifjúsági szervezetőinek vezetőivel, de ott ült dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő, a Pannon Térség Fejlődéséért Közhasznú Alapítvány elnöke is, akitől egy – a fiataloknak szóló és velük megvalósuló – minta értékű projekt bemutatására kértek fel. Bár másfél órán át tartott a színpadon a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért (KÖSZI) elnöke, Szendrei Szilárd által moderált pódiumbeszélgetés, a közel 80 fős nézősereg érdeklődése egy pillanatra sem lankadt.

Egyik pillanatban még Hoffner Tibor vidékfejlesztő mutatta be, miként adták ötleteiket, gondolataikat a fiatalok a térséget összefogó Éltető Balaton-felvidékért Egyesület Helyi Vidékfejlesztési stratégiájához, a másikban már egy érintett fiatalt, Csicsics Annát (Sümeg) kérdezték a résztvevők soraiból, mit nyújtott számára az akkori lehetőség.

Kandikó Ritától a nagyvázsonyi „Fekete Sereg” Ifjúsági Egyesület „Hátszél” című Tanoda projektjéről, és a hazai és nemzetközi önkéntességről hallhattunk inspiráló gondolatokat, Kiss János (Tufa) a monostorapáti „EXTÁZIS” Ifjúsági Szervezet klubfejlesztésének nehézségeit és örömeit mutatta be.

Dr. Horvát Zsolt a Pannon Ifjúsági Értékőr Hálózat gondolatának megszületéséről, és rohamléptekkel történő elterjedéséről beszélt, amihez véleményt fűzött Holczer Balázs, úgy is mint értékőr, úgy is mint a Pulai Ifjúsági Klub elnöke, aki közben a klubban dolgozott is, kisfilmet készített a program végére a kezdetkor az érkezőkkel készített villáminterjúkból.

Csipszer András, az EJHA elnöke a jövőbeni halimbai kisvasút képét is felvillantotta a jelenlegi szemléletformáló tevékenységük mellett.

A konferenciát szervező KÖSZI tevékenységét, eredményeit Bazsó Gabriella ifjúságsegítő summázta, kiemelve az egymástól tanulás, az együttműködés, partnerség, a hálózati munka előnyeit, és jövőbemutató lehetőségeit. A közben megszólaltatott fiatalok véleménye, kiegészítései tették még hitelesebbé a közösség bemutatását. Az információdús, mozgalmas esemény finom ebéddel végződött, mely alatt változatlan lelkesedéssel és érdeklődéssel beszélgettek tovább a konferencia előadói és résztvevői.

 

A program a szervezők tenniakarása mellett az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program LEADER – térségen belüli együttműködés jogcímen elnyert támogatásnak köszönhetően valósulhatott meg.

 

Fontos számunkra, hogy több szervezet összefogása révén nagyobb súllyal képviselhessük a fiatalok érdekeit. Céljaik eléréséhez jó úton járnak, amit a sikeres konferencia is bizonyít.

 

Az eseményen készült röbid videó itt tekinthető meg:

 

 

bottom of page